Mehän emme ole välttämättä parhaita kertomaan siitä, miten aloitetaan vähän vaatimattomammin ja miten kerätä rohkeutta kisailmoittautumisen lähettämiseen. Me nimittäin laitettiin hakemus sisään Ötillöön ennen kuin oltiin kertaakaan oikeasti kokeiltu lajia. Mutta sitäkin parempia ollaan kertomaan siitä, että rohkeasti sekaan vaan!
En minä nyt mihinkään kisoihin voi osallistua! Swimrun-tapahtumat toivottavat kaikki tervetulleiksi. Etujoukoissa mennään kovaa, letkan loppupää ehtii ihailla rauhassa maisemia. Vaikka tapahtumia markkinoidaan kilpailuina, todellisuudessa swimrun on useimmille ihana tapa liikkua luonnossa omaan tahtiin ja hyvässä seurassa. Elämyksellisyys on ehdottomasti lajin perusta ja se, että swimrunia on oikeus harrastaa juuri niin kuin itse haluaa. Merkattu reitti, energiapisteet ja kisakaverit auttavat keskittymään vain hyvään fiilikseen turhia jännittämättä.
En osaa uida! Jos tilanne on tosiaan näin, suosittelemme tietenkin ottamaan osaa uintikurssille. Aika usein "en osaa uida" -ihmiset ovat kuitenkin väärässä. Uintityylillä ei ole mitään merkitystä lajissa. Vaparilla tietysti pääsee keskimäärin nopeimmin eteenpäin, mutta rintauinti, selkä tai vaikka koira ja perhonen ovat kaikki ihan yhtä sallittuja tyylejä. Usein kisoissa on myös märkäpukupakko, jolloin pelko hukkumisesta on käytännössä olematon. Märkäpuvun kanssa voi aina tarvittaessa heittäytyä selälleen ihailemaan taivasta ja jatkaa matkaa, kun voimat palaavat. Pari antaa myös varmuutta omaan tekemiseen, jolloin uskaltaa rohkeammin tutustua avovesiin.
... enkä juosta! Kävele.
Ei minulla ole mitään varusteita! Kysy rohkeasti lainaan! Swimrunporukka on solidaarista ja kaveria kyllä autetaan aina tilaisuuden tullen. Tärkeimmät kisavarusteet ovat märkäpuku, kengät ja uimalasit. Kaikille pakollisia välineitä ovat lisäksi yleensä pilli, paineside ja kompassi. Kisajärjestäjältä saat uimalakin, kartan (siltä varalta että eksyy merkatulta reitiltä) ja ainakin pidemmillä matkoilla myös energiaa reitin varrelta. Jos haluaa, mukaan voi ottaa myös esimerkiksi lättärit, pullarin (tai muun jalkoja kelluttavan tekeleen), juomarepun ja neopreenimyssyn kylmille keleille. Kaikki tarvikkeet kuitenkin pitää jaksaa kuljettaa lähdöstä maaliin.
En osaa suunnistaa! Jokin aavistus kannattaa olla ilmansuunnista, mutta kisareitit on aina hyvin merkittyjä, eikä suunnistustaidoille ole välttämättä mitään tarvetta. Toisinaan voi ajatuksissaan harhautua juoksemaan väärää polkua, silloi kannattaa vain palata takaisin päin niin pitkälle että merkkaus taas näkyy.
Märissä kengissä tulee rakkoja! Ei tule.
Pitäisi löytää kisapari! Jos oma lähipiiri ei syystä tai toisesta innostu lajista, kannattaa tulla käymään joissain ohjatuissa treeneissä. Näitä järjestetään pitkin pääkaupunkiseutua aika ahkerasti kesän aikana. Treeneissä myös huomaa kenen kanssa synkkaa parhaiten.
Enkä ole edes harjoitellut lajia! Nou hätä. Yhteistreenit ovat ratkaisu tähänkin ongelmaan. Liity Facebook-ryhmään Swimrun Finland ja tiedät kun tapahtuu. Näissä tapahtumissa ei ketään jätetä. Jos kyseessä olisi jokin superkovaa menevien ryhmä, asiasta ilmoitetaan. Mahdollisuuksien mukaan porukkaa jaetaan pienempiin ryhmiin etenemisvauhdin perusteella.
No okei, mihin kisoihin nyt sitten ilmoittautuisin? Kisamatkoja löytyy jokaiseen makuun. Tsekkaa reitit ennen ilmoittautumista. Jos uinti ei ole vahvuuksiasi, ilmoittaudu kisaan, jossa uintimatkat ovat kohtuullisia. Suomen kisat löytyvät täältä. Rohkeimmat uskaltautuvat ulkomaille asti. Kysy myös rohkeasti jo kisoissa käyneiden kokemuksista. Usko pois, swimrun-harrastaja kertoo siitä enemmän kuin mielellään, keskeytä toki jossain vaiheessa.
(c) Tero Koski |