maanantai 23. maaliskuuta 2015

SUURI Geelitesti osa 1: GU

Jee, suuri geelitesti on täällä.

Tähän mennessä oma geeleihin perehtyminen on tarkoittanut ainoastaan parhaimman maun löytymistä ja yleensä siinä vaiheessa kun geeliä tarvitsee, on otettava se kaupan hyllyn viimeinen räjähtänyt pötky. Joten olkaa armollisia oi geelitietävät. Tämä on itsellenikin sukellus tuntemattomaan. Ja ei, en ota omalletunnolleni kenenkään tämän kirjoituksen johdosta pieleen mennyttä maratontankkausta.

Jotta testi olisi mahdollisimman tasapuolinen, koitan vakioida testiolosuhteet. Testilajina toimikoon pitkä pk juosten. Yhdellä lenkillä testiin pääsi vuorollaan yksi geelimerkki. Testissä on myös käytössä vaalea paita, jotta lopussa on mahdollista arvioida kuinka suuri osa geelistä todellisuudessa päätyi hyötykäyttöön ja kuinka paljon rinnuksille.

Ensimmäisenä vuoroon pääsi GU enery gel ja GU Roctane. Sen verran oli etkoiltava, että vaniljan makuista geeliä maistelin jo edellisen treenin aikana. Makuna vanilja kuulosti omaan kovaan aivan hirveältä ja suurella varauksella suhtauduin tähän tuotteeseen. Mutta vielä mitä, se oli täydellistä, jälkiruokatasoista sapuskaa.

Viralliseen Suureen Geelitestiin valikoitui itselleni täysin uudet maut Saltet Caramel, Chocolate Outrage ja Chocolate Raspberry. Täytyy sanoa näin ennen testiä, että näillä kavereilla on nyt KOVAT paineet. Muuten GU on itselleni täysin uusi tuttavuus, lukuunottamatta tuota vaniljahairahdusta.Tässä alkuun hieman faktatietoa kehiin ennen tosipaikkaa:

GU Salted caramel


Ravintosisältö
100g
32g/pakkaus
Energiaa kcal
312
100
Proteiinia
0g
0g
Hiilihydraattia
69g
22g
   sokeria
21g
7g
Rasvaa
0g
0g
   tyydyttyneitä
0g
0g
Kuitua
0g
0g
Natrium
391mg
125mg
Kalium
141mg
45mg
Kofeiini
63mg
20mg
Aminohappoja (BCAA)
1406mg
450mg


 GU Chocolate outrage


Ravintosisältö
100g
32g/pakkaus
Energiaa kcal
312
100
Proteiinia
0g
0g
Hiilihydraattia
78g
25g
   sokeria
15g
5g
Rasvaa
0g
0g
   tyydyttyneitä
0g
0g
Kuitua
0g
0g
Natrium
156g
50
Kalium
125mg
40mg
Kofeiini
63mg
20mg
Aminohappoja (BCAA)
1406mg
450mg

Lisäksi näistä kahdesta löytyy C- ja E-vitamiinia


GU-Roctane
Chocolate  raspberry


Ravintosisältö
100g
32g/pakkaus
Energiaa kcal
312
100
Proteiinia
0g
0g
Hiilihydraattia
78g
25g
   sokeria
15g
5g
Rasvaa
0g
0g
   tyydyttyneitä
0g
0g
Kuitua
0g
0g
Natrium
391g
125g
Kalium
172mg
55mg
Kofeiini
109mg
35mg
Aminohappoja (BCAA)
3813mg
1220mg
Ornithine Alpha-Ketoglutarate (OKG)
1500mg
480mg
E-vitamiinia
24mg
8mg

Hiilihydraatit ovat peräisin maltodekstriinistä ja fruktoosista. Tosin fruktoosilla on tänä päivänä musta pilvi maineensa yllä, mutta siihen en yritä nyt ottaa kantaa. Googlettakaa ja päätelkää itse.

Tuote on valmistettu Amerikassa ja periamerikkalaiseen malliin päiväannokseksi suositellaan yhtä pakkausta, eikä suositeltua päiväannostusta tule ylittää. Toisaalta paketissa neuvotaan nauttimaan tuotetta 15minuuttia ennen suoritusta sekä 45minuutin välein.

Tuoteseloste vilisee aineita, joita surutta tungen naamaani tietämättä yhtään miksi. 

Otetaan ensin käsittelyyn Roctanen sisältämä sanahirviö Ornithine Alpha-Ketoglutarate, kaverien kesken OKG. Pikaisella googlettamisella selviää, että tämä on ainetta jota ihminen normaalisti pystyy itse muodostamaan muista ravintoaineista. Joskus kuitenkin keho stressaantuu ja tällöin OKG:n tuotanto saattaa jäädä tarvetta pienemmäksi. Pitkä urheilurupeama on keholle stressaavaa. Mutta miksi OKG:ta pitäisi saada? Urheilijan kannalta tämä OKG on huippujuttu, sillä se stimuloi lihaksen ja muiden kudosten kasvua. Luultavasti ei kuitenkaan niin suurissa määrin että saan tästä syytteen dopingrikkeestä. OKG siis ehkäisee lihaskatoa. Suorituksen aikana olettaisin tällä koitettavan vähentää lihaskipua ja ehkä nopeuttaa palautumista, kun OKG korjaa aiheuttamiasi lihasvahinkoja. Tämän aineen käytöstä urheilusuorituksessa ei vissiin ole kuitenkaan mitään vedenpitävää todistusaineistoa.

Natrium ja kalium ovat veren suoloja. Normaalioloissa ne voivat ihan hyvin, mutta tiukan urheilusuorituksen aikana hommat voi kusta. Kirjaimellisesti. Pitkäkestoinen urheilusuoritus vaatii tiukkaa nesteytystä ja tiukka nesteytys puolestaan laimentaa ihmistä. Niputan nämä kaksi nyt röyhkeästi samaan sarjaan. Urheilusuorituksen aikana nämä vaikuttavat lihasten ja hermoston toimintaan. Jos tasapaino järkkyy, tuloksena saattaa olla karamppeja, voimattomuutta, lihaskipua, mitä näitä nyt on. No se kaveri maratonilla, joka venyttää pohkeitaan katukivetykseen kärsii jostain tällaisen puutteesta.

BCAA on jotain haaraketjuisiin aminohappoihin kuuluvaa. Nämä sekä rakentavat lihasta, että ovat hyvää ravintoa lihakselle harjoituksen aikana. Ensin lihas käyttää omat glykogeenivarastonsa, sitten näitä haaraketjuisia aminohappoja alkaa siirtyä verestä lihaksiin ikäänkuin jälkiruokana. Kun jälkkärikin on syöty, mutta vielä olisi nälkä, alkaa lihas syömään itse itseään. Ennen tätä tapahtumaa kannattaa siis tankana hieman lisää haaraketjuisia aminohappoja.

Kofeiini. Mmmmm. Tuo kaikkien kestävyysurheilijoiden ystävä. Sitäkin löytyy GU:n geeleistä, poikeuksena Strawberry Banana. Roctanessa vielä hieman tujumpana annoksena. Kofeiinia napataan jotta keskushemosto aktivoituu piristämään olotilaa. Kofeiini imeytyy nopeasti ja sen maksimivaikutus näkyy keskimäärin 30minuuttia sen nauttimisesta. Kannattaa siis ajoittaa huolella. Roctanen 35mg kofeiinia kalpenee vanhan kunnon kahvikupillisen rinnalla 100mg, mutta ehkä tämä on asia jossa vajarit on parempi kuin överit?

Näillä pohjilla suuntaan nyt juoksemaan ja tekemäänn tiukkaa analyysiä tuotteista.

Ja oon takas.

Yleisvaikutelmaa ensin. Me likes. Odotin päivän pitkää pk:ta kuin kuuta nousevaa ihan vaan siitä innosta että pääsee syömään geelejä. Juoksukilometrejä tuli 19 ja aikaa kului 1:52. Tarkoitus oli nauttia kolme GU:n geeliä, mutta olivat sen verran tymäkkää tavaraa, että paketissa lukeva 45min nautintaväli on luultavasti ihan paikallaan. Itse en malttanut odottaa kuin 35 minuutin kohdalle. Kolmas, GU Roctane jäi siis odottamaan parempia aikoja. Koska geelit olivat aika tuhtia tavaraa, voi kesähelteillä tehdä tiukkaa saada tiettyjä makuja alas. Makuvaihtoehtoja löytyy siis suuri määrä lisää, nämä päätyivät testiin koska olivat kaikki ihan uusia tuttavuuksia minulle. Jos et ole perso makealle, GU:n geelit saattavat olla sinulle liikaa. Nautittavan veden määrä jäi vähän epäselväksi.

Juostessa koettiin hyviä ja huonoja hetkiä. Hyvät ensin.
  • Helppo avata: Pakettiin saa just sopivan kokoisen aukon jotta geeli tulee ulos helposti. 
  • Maku: Nam. Jos näitä ei tule treeneissä käytettyä, niin sitten jäätelökastikkeina ainakin. 
  • Koostumus: Tiukkaa tavaraa, ei levinnyt paidalle.
  • Energia: Meno ei ainakaan hyytynyt ja toisen geelin jälkeen tuntui saavan jopa pientä lisäpotkua mäkiä noustessa.
Ja myös niitä huonompia hetkiä tuli:
  • Koostumus: Tiukkaa tavaraa. Jos yhtään hengästyneempänä on tarvetta syödä GU:n geelejä, on tukehtumisvaara olemassa.
  • Vatsa: Oli jo ennen ensimmäistä geeliä sekavassa tilassa, joten ei ihan optimaalinen ajoitus. 10 minuuttia ensimmäisen geelin nauttimisesta täytyi pitää pit stop. Mainittakoon että oma vatsani ei ole niitä teräksisimpiä, joten ensikokeilun perusteella ei saa tehdä liian pitkälle vietyjä johtopäätöksiä, vaikka geeliä mainostetaankin vatsaystävällisenä. Toisen geelin optimoin lähelle Pirkkolaa mahdollisen toisen pitstopin varalle. Sitä ei koskaan tullut ja maha oli miltei tyytyväinen.
  • Vesi: Toisen geelin kohdalla join n.3dl vettä, koska geeli tosiaan tuntuu aikamoiselta knööliltä ilman hyvää huuhtelua. Jos juoksureitille ei osu vesihanoja, saa mukana kantaa aikamoista nesteytysarsenaalia. 

Edeltävä teksti on kirjoitettu jo viime syksyn puolella, mutta unohtui arkistoihin kuten kävi myös geelien testaukselle. Uusi yritys alkakoon. Viime viikolla kävin tekemässä 20km pitkiksen kahden uuden GU tuttavuuden kanssa. He olivat Tri-Berry sekä Chocolate Peanut Butter. Ensimmäistä kertaa ehkä ikinä, vatsa kesti geelit täydellisesti ja maku oli enemmän kuin kohdillaan. Myöskään veden juomisen kanssa ei tarvinnut liioitella tällä kertaa.
Omat suosikit treeniin ovat näistä:
  1. Salted Caramel: Lööööv. Kuin kinuskikastiketta vetäisi.
  2. Tri-Berry: Sopivan pirtsakka. Tätä voisi kaivata kuumalla kelillä.
  3. Chocolate Peanut Butter: Kuulostaa aika tujulta, mutta jos tämän syönnin jälkeen ei piristy niin ei sitten mistään.
GU:n tuotteista lisää täältä.

Jäikö jotain kertomatta? Puhuinko hepreaa tai bashaa? Onko sinulla parempi mielipide? Kerro!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti