torstai 23. tammikuuta 2014

Ketä me ollaan, mitä me tehdään ja miksi?

Noin kaksi vuotta sitten kävi niin, että kaksi toisilleen tuntematonta nuorta naista, Anu ja Jeeju, hurahtivat totaalisesti triathloniin. Sattumalta he molemmat liittyivät Helsinki Triathloniin ja heistä tuli huonekavereita Vierumäen syysleirillä 2012. Tasan vuotta myöhemmin, syysleirillä 2013, he kuulivat sattumalta ÖTILLÖ-nimisestä juoksu-uintikilpailusta. Ja siitä alkoi tarina, jota nyt pääsette seuraamaan mm. tästä blogista.

Kuka Anu?

Anu on 27-vuotias jalkaterapeuttiopiskelija Helsingistä. Muita menneitä ja ehkä tulevia uravaihtoehtoja ovat olleet esimerkiksi arkeologi, valokuvaaja sekä koirien kasvattaja. Anun urheiluharrastus on alkanut pienenä satujumpasta. Tämän ensimmäisen (ja viimeisen?) kerran aikana kävi selväksi, että hän on todella huono häviäjä ja muutenkin aika herkkä ja itsenäinen lapsi. Vanhemmat kauhistelivat, että tuleekohan tästä nyt yhtään mitään. Suunnistajahan siitä tuli. Yhdeksän-vuotiaana alkanut enemmän ja vähemmän vakavasti otettu suunnistusharrastus on jatkunut tähän päivään asti. Anu innostuu uusista asioista hirveän nopeasti, mutta kiinnostus saattaa myös lopahtaa samalla tahdilla. Lajikokeiluja on ollut laidasta laitaan, judosta tankotanssiin. Oli laji mikä tahansa, siitä ei saa tulla tylsää rutiinia. Joten mikä olisi parempi vaihtoehto kuin triathlon. Triathlonin pariin Anu eksyi vuonna 2012, ilmoittauduttuaan ystävänsä kanssa Vantaa Triathloniin. Sen jälkeen hän on käynyt lyhyempien matkojen kilpailuissa Suomessa ja Espanjassa, sekä yrittänyt kipeänä päästä 2013 Joroisten puolimatkaa läpi, siinä luonnollisesti onnistumatta. Vuodelta 2013 on myös Anun ensimmäinen maratonjuoksu Varpaisjärvellä, jossa naisten sarjan ainoana osallistujana irtosi myös maratonin voitto.


Kuka Jeeju?Jenni-Julia eli Jeeju on 23-vuotias kaikenlaista kokeillut ja opiskellut, mutta nykyisin ympäristötieteiden opiskelija, Espoosta.  Nuorempana hän harrasti jalkapalloa ja ringetteä, mutta molemmat harrastukset hän joutui aikanaan lopettamaan joukkeiden hajottua. Pienellä paikkakunnalla, Loimaalla ei harrastajia vain enää riittänyt.

Jeeju oli aina pitänyt itseään joukkueurheilijana. Yksilölajeihin hän oli mielestään liian epävarma. Joukkuelajien jäätyä taakse, hän alkoi kuitenkin kehittää itseään enemmän yksilönä, mikä tarkoitti aluksi ryhmäliikuntatunneilla ja kuntosalilla käymistä. Pikkuhiljaa tällainen "kuntoilu" alkoi kuitenkin tuntua turhauttavalta, koska mitään varsinaista tavoitetta ei ollut. Juuri niihin aikoihin, keväällä 2012, eräs Jeejun ystävistä pyysi häntä mukaan Vantaa Triathloniin ja siitä alkoi Jeejun pitkä matka kestävyysurheilun jännittävään maailmaan. Nälkä kasvoi syödessä (toisinaan myös kirjaimellisesti) ja Jeeju onkin sen jälkeen kilpaillut jo triathlonin pika- ja perus- ja puolimatkan kisoissa. Innostuskaan ei ole ajan kuluessa laimentunut, päinvastoin. Nyt Jeejun tähtäimessä alkavatkin olla myös täydenmatkan Ironman-kisat.

Mikä ÖTILLÖ?

ÖTILLÖ on täysin ainutlaatuinen juoksu-uinnin MM-kilpailu, joka on järjestetty vuodesta 2006 lähtien vuosittain Tukholman saaristossa. Kilpailu suoritetaan kahden hengen joukkueissa siten että joukkue etenee yhdessä läpi koko reitin. Reitti kulkee siis saaristossa ja ideana on uida saarelta saarella ja juosta saarten läpi. Taivalta kertyy juosten yhteensä 65 km ja uiden 10 km. CNN on arvioinut ÖTILLÖn yhdeksi maailman rankimmista kestävyysurheilukilpailuista. Vuoden 2014 ÖTILLÖ järjestetään 1.9.2014. Yksikään suomalainen naisjoukkue ei vielä ole selvinnyt ÖTILLÖstä. Vuonna 2012 suomalainen Team Snowflakes (Salla Ruosaari ja Petra Jansson) joutuivat keskeyttämään.

Koska emme tullet valituksi kisaan meriittivalinnassa, eikä meitä onnistanut edes arvonnassa, aiomme nyt ansaita paikkamme sijoittumalla joko UTÖswimrunissa 31.5.2014 tai Engadin-swimrunissa 12.7.2014. Aiomme toki kisata myös erilaisissa tapahtumissa Suomessa, ja päivitämmekin kisakalenteriamme tänne blogiin.

Mikä Pink Seals?

Pink Seals on ehkä maailman nopeimmin kasaan kursittu projekti ja tietenkin Anun ja Jeejun joukkueen nimi. Joukkeen tavoitteena siis on osallistua vuoden 2014 ÖTILLÖön. Pink Seals on kuitenkin myös enemmän kuin pelkkä urheilujoukkue. Projektin tarkoitus on nimittäin myös lisätä ihmisten ymmärrystä ympäristöongelmista ja osaltaan auttaa niiden ratkaisemisessa. Vuonna 2014 Pink Seals kerää rahaa WWF:n Itämerensuojeluun. Tiedot siitä, mihin rahaa voi käydä lahjoittamassa, tulee lähiaikoina tänne blogiin ja Facebook-sivuillemme.

Olemme saaneet jo projektin alkuvaiheessa kullanarvoista apua Melina Charlotte Productionilta sekä Eneyeteeltä, jotka mahdollistivat upean esittelyvideomme teon vain parissa viikossa. Pink Seals valittiin myös HEAD swimming Finlandin lähettiläsjoukkueeksi, mistä olemme todella kiitollisia.

Projektiamme voi tukea myös tykkäämällä meidän Facebook-sivusta ja jakamalla postauksiamme sekä tietysti seuraamalla tätä blogia. Sosiaalisessa mediassa saavutettu näkyvyys on tärkeää, jotta saavutamme keräystavoitteemme. Myös kaikenlainen muu medianäkyvyys on suositeltavaa, joten meihin saa ja pitää olla yhteydessä myös siinä tapauksessa, että haluat vaikkapa kirjoittaa meistä jutun paikallislehteesi.

Miksi Itämeri?

Itämeri on koko maailman mittakaavassa täysin ainutlaatuinen ja erittäin herkkä sisämeri. Valitettavasti se on myös ehdottomasti maailman pilaantunein meri. Erityisen herkän siitä tekee sen pieni koko, mataluus, suuri, tiheästi asutettu valuma-alue ja niukka lajisto. Koska Itämeri on melko nuori, lajeilla ei ole ollut paljon aikaa sopeutua sen murtovesiolosuhteisiin. Monet Itämeren lajeista onkin luokiteltu uhanalaisiksi. Näihin kuuluvat myös Itämeren hylkeet. Tällä hetkellä Itämerta uhkaavat ainakin rehevöityminen, liikakalastus, öljyvahingot ja ilmastonmuutos.

Summa summarum

Koska me olemme jokseenkin tuohtuneita siitä, ettei meidän hanketta pidetty ÖTILLÖn järjestäjäorganisaatiossa riittävän tärkeänä, aiomme nyt osoittaa kuinka väärässä he olivatkaan. Aiomme harjoitella ahkerasti ja pitää itsestämme niin kovaa meteliä, että kuulevat Ruotsissa asti. Näytetään, ettei meitä lannisteta näin helposti, eikä me suostuta luovuttamaan vaikka he eivät meitä mukaan kisaan ottaneetkaan (pelkäsivät varmaan häviävänsä). Toukokuussa käydään sitten ottamassa kisapaikka ÖTILLÖön ja heinäkuussa käydään Sveitsissä vähän harjoittelemassa.

Kannattaa seurata tätä blogia, koska tänne me sitten avaudutaan meidän onnistumisista, epäonnistumisista, iloista, suruista, pettymyksistä ja voimaantumisista. Kannattaa myös käydä lahjoittamassa kampanjan keräykseen heti kun se on mahdollista. Ja kesällä voitte sitten tulla ihmettelemään meitä kaikenlaisiin kisoihin ja tapahtumiin. Mutta niistä lisää sitten lähempänä. Nyt: tykätkää, jakakaa, kommentoikaa. :)

8 kommenttia:

 1. Hyvä likat!
  Näyttäkää mistä kana pissii! Odotan innolla treeni- ja ruokapostauksia, tsempit suamen Turuust!

  VastaaPoista
 2. Jeee, hyvä Anu ja Jeeju!!! Makee meno teillä :) Tsemppiä karsintoihin!

  VastaaPoista
 3. Varpaisjärven kisassa oli kyllä muitakin naisia, mutta ei naisten yleisessä sarjassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan oikein. Maraton aiheuttaa happoja myös päähän ja siitä johtuen blogikirjoituksissa voi toisinaan olla harhaanjohtavia sanavalintoja :)

   Poista