perjantai 31. tammikuuta 2014

Mää oon Jeeju

Sillo ku mää olin piäni, ei ollu viäl tiatsikoita, kännyköitä tai pleikkareita (okei, kyl niit jottai olemas oli, mut ei meil koton ollu). Sillo oli viäl iha normaalii, et muksut laukkas ympäri kyllää soittelemasa ovikelloja ja kyselemäsä, et ”ONKS JAAKKO KOTONA???”. Loimaan Suopellol kaikki kakarat tuns toisens ja tiäs, misä toiset asu. Se oli kivvaa. Joskus meit saatto ol toistkymmentä eri ikäst lasta pelaamasa pesistä, kirkkistä, lipunryöstöö tai pallopurkkista. Sillo mulla ei ollu mittää harrastuksii, mut sattuneest syyst tuli liikuttuu silti aiks paljo. Pesäpallos olin kyl historiallisen huano. Ussein mut valittii joukkueeseen viimisenä, mut ei se mua kuiteska haitannu. Mää vaan halusin olla mukana.

Äiti ja iskä myäs laitto mulle luistimet jalkaa jo kolmen vanhana ja hiihtämäsäki me käytiin iskän kaa jo sillo ku mää olin tosi piäni. Siks mää varmaan oonki aina tykänny tosi paljo talviurheilusta. Meil oli talvisin jääkenttäki iha siin kotipiha vieres ja joskus mää kävinki mont kertaa päiväs luistelemasa. Kerran mun varpaat paleltu nii, et piti sulattaa niit lämpimäs vees, mut ku mä en vaa halunnu lopettaa... 

Kesäsi mää tykkäsi uira. Tai oikeestaa se oli semmosta vedes plutjausta, hyppimist ja sukelteluu. Mut sillee mää tottusin vettee. Huulet sinisinäki piti viel yrittää polskia. Iskä ja äiti saiki ylleensä väkisi raahata mut ylös järvestä. Vähä myöhemmi meille ostettii semmone piäni uima-allas pihalle ja siin me si kans riahuttii mun sisarusten kans. Joskus saatettii olla siinäki monta tuntii. Välillä ehk käytii saunasa.

Kouluun mul oli ala-asteel matkaa joku kaks kilsaa. Se kuljettii kavereitten kans pyärillä. Joka päivä. Ympäri vuoden. Sillon ei kukkaan puhunu mistään ”talvipyäräilystä”. Kerran me päätettiin repästä ja mentiinki potkukelkoilla.

Yheksä-vanhana mun paras kaveri sai mut puhuttuu mukkaans futisreeneihi.
Mää olin iha paska ja jo tunnin reenin jälkee iha piipus. Mun ekas pelisä sain viie minuutin peliajan jälkee pallon keskel pläsiä ja lopun pelin istusinki si tukko nenäs vaihtopenkil. Mut mää en lopettanu. Mää harjotteli ja pelasi monta vuatta, kehittysinki tosi paljo. Yhtenä vuanna mein joukkue voitti Turun piirisarjassa pronssii. Mul o viäläki se mitali tallesa.
 

Mut ei must kuiteka koskaa mittään huippufutaajaa tullu.


Si ku piti siirtyy yläasteel, mää päätin hakkee liikuntaluakal ku mää tykkäsi liikasta. Sinne oli oikee pääsykokkeetki, mut mää pääsi. Meil oli si koulus vähä enemmä liikkaa ku tavallisil luokil.

Ja koska mää olin ollu aina hyvä luistelemmaa, mää päätin yläasteel alottaa kans ringete. Siinä mää olin jopa aika hyvä. Heti ekas pelis tein maalinki. Mää taisin ehtii harrastaa sitä jopa pari vuatta enneku mein joukkue si hajos... Ja sit vähä myähemmi hajos futisjoukkuekki.


Siin yläastee alus iskä vei mut ekaa kertaa laskettellee ja pääsin myäs ekkaa kertaa käymää Lapisa. Mää rakastusin lasketteluun heti sillo ekal kerral, ja Lappiin kans. Sen jälkee mää oon aina haaveillu et asusin joskus jossai, mis pääsis laskettellee joka päivä. Viälä se ei oo totteutunu, mut oon kyl käyny lomil laskee tosi hianois paikois, niinku esimerkiks Åres Ruattis, Oppdalis Norjas ja Chamonixis Ranskas. Alppeihi mää rakastusin kans täysii ja nykyään mää haaveilenki ussein muuttavani sinne.

Täsä mää oo Alpeilla

No, mut sillon ku mun ringette- ja futisharrastukset loppus, mun täyty keksii jottai muuta... Ni si mää aloin käymää airobikis. Ja myähemmi bodipumpis ja kompatis ja spinningis ja kahvakuulas ja atakis ja mitä kaikkii niit ny o. Se oli kivvaa, kunnes mua alko vähä kyllästyttää. Mitä järkee o reenata jos ei o mittää tavotetta?

Ton rosessin aikana mää  jotenki ehtisin käydä lukion, tavata mu nykyse miähe, assuu vuaden Tampereel, opiskella teknistä piirtämistä, mennä naimissii, muuttaa Espoosee ja alottaa restonomiopinnot. Mut koska tää juttu ny keskittyy mu liikkumishistoriaa, mää ohitan nää vähemmä olennaiset jutut.

Siit ku mää muutin Espoosee, o ny kolme ja pual vuatta. Enkä mää muuten oikeesti puhu ennää tällee (oonks oikeesti joskus puhunu??). Mut aijjon silti kirjottaa tän loppuun näin, koska tää o nii hauskaa et mua oikeestaa vähä naurattaa koko aja.


Espoos mää kävin viäl yli vuaden verran just tommosil ryhmäliikuntatunneil, kunnes si yks mun kaveri pyys mua sen kans Vantaa triathlonnii. Mää olin kyl kuullu triathlonist aikasemminki, mut mää luulin etten mää pystyis siihe.

Olin vääräsä.

Se oli semmone kokeile triathlonia –kisa, misä matkat oli 0,5 km uintii, 20 pyäräilyy ja 5 juaksuu. Me ilmottauduttii vaa muutama viikko enne sita kissaa, ni ehä mää hirveesti ehtiny siihe harjotella. Mää kummiski kävi sellase uintitekniikkakurssi ja opi vähä vaparin tekniikkaa. Siis VÄHÄ. Siin kisas en oikeesti pystyny sitä uimaa ku vähä alus ja lopus, mut onnek se uintimatka oli nii lyhyt. Pyöräily ja juoksu meniki si hyvi ja maaliin tullesa tunsin itteni vähintäänki aironmäniks.
 

Se oli mennoo si sen jälkee. Mää liittysin Helsinki Triathlonnii aika pian sen jälkee ja harjotteli paljo ittekseni, varsinki uintia. Ja sehä rupeski sujjuu pikkuhiljaa. Mää muistan viäläki ku ekan kerran pystyin uimaa vaparia kolme sattaa metriä putkeen. Se oli aivan käsittämättömän hianoo!

Rahhaaki meni. Ostin uuden pyärän, varusteita ja vaatteita... Mut ei siitä mittää olis ilman niitä tullukkaa.

Sinä kesänä mää en ennää kisannu, mut mää olin jo päättäny et seuraavana kesänä kissaisin enemmä, ehkä perusmatkaa (1,5/40/10). Vähä enne joulua mää si sain semmose ajatukse, et mitä jos mää ilmottautusi Finntriathlonnii. Aluks se oli vähän niinku vitsi, mut sit mä aloin miettii et pystyisiks mä oikeesti suorituu siitä. Mää en ollu koskaa pyöräilly yheksää kymmentä kilometriä tai juossu puolimaratoonia, mut jotenki mää vaan uskosin itteeni nii paljo et mää ilmottautusin sinne.

Ja si mää reenasi. Samalla mää myäs luin yliopiston pääsykokkeissii, koska oli todennu ettei hotelli—ja ravintola-ala ollu se mun juttu. Mää halusin pelastaa maailman ja päästä opiskellee ympäristötieteitä.

Viime kesänä mää sen sitte tein (siis Finntriathlonin, en pelastanut maailmaa... vielä). Aikaa siihe meni kuus tuntia ja kaheksa minuuttia ja mulle se oli hyvä aika. Kävi viäl nii hassusti, että mää voitin oman ikäsarjani SM-pronssia, vaikka olin kyl oikeesti vasta seittemäs. (Joo, seki o näköjää mahrollista.)

Täsä mää saan mitallin


Ja pääsin myäs yliopistoon. Just sinne, mihin mää  olin halunnu. Ja maailmaki odottaa edelleen pelastamista.


Syyskuusa mää sitten juaksin ensimmäisen maratonini. Mää en ollu hirveesti harjotellu siihe, mut mun tavote oliki lähinnä selviytyä maaliin asti.

Ekat kolkyt kilsaa oli itseasias tosi hauskaa. Sit sen jälkee rupes jo vähä jalois tuntuu. Onneks sellane vanhempi miäs juoksi sii mun kans ja me juteltii koko aja ni sit se väsymys unohtu. Se miäs oli seuraavana päivänä menosa toiselle maratonille... Kolmenkymmeneviiden kilsan kohdal se kuitenki jäi musta ja mun piti si juasta yksi. Ja siin vaihees väsytti jo oikeesti. Mun miäs pyäräili välillä siin viäres mut mää olin nii väsyny et tiuskin sille vaa kiukkusesti ku se yritti kannustaa mua.

Neljänkymmene kilsan kohal sellane nainen juoksi mun vieree ja se sano, et ”me ollaa juostu melkei alusta saakka samaa tahtia että eiköhän mennä yhessä loppuu asti”. Sil naisella tuntu olevan voimia viäl tosi paljo jäljel ja me otettiinki siihe si oikee torelline loppukiri – siis oikeen ”juostiinjuostiin”. Mää vaan vaannosin miälessäni, että ”mää en koskaa ennää lähe maratonil, mut nymmää juaksen tän loppuun asti”.

Ja kyllähä mää sen loppuun juaksin, aikaan neljä tuntia ja kakskytviis minuuttia. Ja aika lailla heti maalin tulon jälkeen mää päätin, että ens vuanna täytyy juasta alle neljän tunnin.

Se oli mun viime kaude viimine kisa.

Monet kyssyy aina, et miten mää jaksa reenata näi paljo.

No, enimmäksee mää tee sitä iha vaa siks, et se o nii kivvaa. Mää tykkää juasta, uida ja pyäräillä. Lihaskuntoo mää tykkään kans tehä ja ny talvel oon taas innostunu hiihtämisest. Mää teenki yleensä aina vähä vaihdelle sitä, mikä millonki tuntuu kivalta. Kaikkei enite mää tykkään liikkua ulkona luonnosa.

Ja se aina kans motivoi ku huamaa kehittyneens. Joskus sitä jopa yllättää ittensä iha täysi. En mää olis viälä pari vuatta sitte haaveillukka mihinkä aironmänkisoihin osallistuvani.
 
Joskus nuarempana mä en yhtää tykänny mistää kisoist, mut nykyää kisapäivät o mun kesän kohokohtii. Mää nautin tosi paljo niihi osallistumisest ja tiiän että ne kisakokemukset on sitä parempia, mitä paremmi o valmistautunu. Seki motivoi reenaamaan.

Sit on tiätty niitki päivii, jollo ei hirveesti huvita. Ja niitä aamuja ku pitäs viis kolkkyt herätä ja lähtee juaksee uimahallil... Sillo auttaa just se, et o ilmottautunu johonki kissaa ja sitoutunu johonki tavotteesee. Ja kaverin kaa reenaamine o yleensä hauskempaa, ainaki jos o pitkä reeni tai tosi aikane aamu. Mut mää kyl tykkään myäs yksin reenaamisest.

Sit mää tiätty syän terveellisesti ja paljo. Nukkumine o kans tosi tärkeetä ja mää meenki yleens aina tosi aikasi nukkuu. Viinaa mää juan vaa harvoi ja tupakkaa en tietenkä polta.

Lihashualtoo mää oon aina ollu vähä laiska tekkee, mut viime aikoin oon alkanu siihenki panostaa enempi ja se kyl kannattaa. Mää yritän venytellä ainaki vähäse joka päivä ja si mul o tollane pilatesrulla, mil saa kivasti hiarottuu lihaksii. Hiarojallaki mää oon käyny, mut ku mää oon tämmöne köyhä opiskelija, mul ei oikee oo varraa siihe. Siit olis kyl mulle tosi paljo hyätyy, ku mul tuppaa noi lihakset aika kirreet olemaa ja varsinki penikat o ussein tosi jumis.


Ens kaudella mun tavotteena on parantaa aikoja sprintti-, perus- ja pualimatkan triathloneis. Ja sit mää edelleen aijjon juasta sen maratonin alle neljään tuntii.

Pääasiassa tuun tietenki keskittyy Pink Sealsiin, swimruniin ja siihe et saadaa se paikka öötilööstä.

Tulevaisuudes, ehkä jo 2015 tai sit vähä myähemmi, mää haluaisin suarittaa aironmänin ja osallistuu myäs ehkä johonki hiihto- ja multisportkisoihi. Olis myäs kiva tehä jottai pitempii vaelluksii vaiks Lapisa. Ja edellee mää haaveilen siitä Alpeille muuttamisestki ja päivittäisest laskemisest. Voisin mää myäs kuvitella viälä joskus pelaavani vaiks ringettee tai futistaki.

Tärkeintä mulle kuitenki on se, et ite nautin siitä, mitä teen ja pysyn terveenä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti