sunnuntai 23. heinäkuuta 2017

Pink Seals upeasti toiselle sijalle Porkkala Swimrunissa

Team Pink Seals avasi kisakautensa Porkkala Swimrunin pitkällä radalla. Joukkueen jäsenet Jenni-Julia Saikkonen ja Anu Uhotoinen saavuttivat kahden palkinnottoman vuoden jälkeen vihdoin himoitsemansa podiumpaikan. Toiselle sijalle uineet ja juosseet naiset ovat avoimesti kertoneet olleensa erittäin valmistautuneita kyseiseen kisaan ja tavoitteet oli asetettu korkealle.

-Tavoitteenamme oli voitto, mutta pakko on olla iloinen, kun sijoituttiin kolmen parhaan joukkoon, joukkueen kantaviin jäseniin kuuluva Saikkonen toteaa heti kisan jälkeen.

Kisavalmistelut menivät hyvin loppusuoralle saakka, mutta aivan viime metreillä sattunut tapaturma oli vesittää koko kisan.

-Kyllä siinä vähän aikaa puntti tutisi, kun kisaa edeltävänä iltana olin pyöräilemässä kotiin ja joku vanhempi mies hortoili yllättäen eteen pyörätielle. Miehen torppasin katuun vasemmalla olkapäällä ja oikea puoli edellä lensin pyörän kanssa päin bussikatosta. Aamulla vasen käsi ei oikein noussut ja oli todella arka, mutta ei ollut mitään mitä ei neljällä buranalla saanut hoidettua, Uhotoinen selventää tilannetta, josta onneksi selvittiin säikähdyksellä.

Ensimmäiset swimrun-kilpailut rantautuivat Suomeen vuonna 2014 mutta laji on kiinnostanut kaksikkoa jo vuodesta 2013 lähtien, ennen suurta massaa. Kaksikko suuntasi heti ensimmäisenä kisavuotenaan lajin kuninkuuskisaan, Ötillöön ja selviytyi sieltä maaliin ensimmäisenä suomalaisena naisparina.

-Kyllähän se alkoi kiinnostella ihan heti kun kuultiin lajista. Silloin ei tullut mieleen etteikö nainen voisi tällaista harrastaa, mutta olemme nyt ymmärtäneet, että onhan moiseen ryhtyminen naisena monille aika absurdi ajatus, Saikkonen hajoaa.

Swimrunin pariin ajautuneilta ihmisiltä kysyttäessä, mikä lajissa viehättää, saa nopeasti ajatuksesta kiinni. Yhteinen elämys parin kanssa, tietty askeettisuus ja omalla tapaa riisuttuna luonnon armoilla oleminen tuovat harrastajat lajin pariin yhä uudestaan. Ulkopuolisen silmin lajia harrastaa toki mies.

Sukupuoleen katsomatta, kisayhteisö on kuitenkin yhtä. Aamu kymmeneltä nais-, mies- ja sekajoukkueet asettuivat lähtöviivalle, edessään 26 kilometrin taival. Team Pink Sealsin kisaurakka tuli päätökseen kello 14.51.27, noin 10 minuuttia Järvestä Järveen Swimrun joukkueelle, naisten sarjan voittajajoukkueelle, jossa kilpaili kaksi naista, jääneenä. Kokonaiskilpailussa kaksikko päätyi hienosti sijalle 20 ja jätti lopulta taakseen myös useita miesjoukkueita.

Erikoisesta superkompensaatiosta, ilman edeltänyttä harjoittelua, kärsinyt Uhotoinen kertoi että juoksu oli hyvin vahvaa lähes reitin loppuun asti, mutta uinti on joskus tuntunut helpommaltakin. Saikkonen totesi suorituskyvyn hiipuneen tasaisesti loppua kohden, mutta hänellä uintiharjoitteluun panostaminen puolestaan näkyi kisassa selvästi vahvempana lajina.

Useita, myös miesjoukkueita, uintiosuuksilla kuitannut parivaljakko kiittelee uintivalmentajaansa. Samana päivänä Kaitalammen Kympin koko kisan nopeinta vauhtia pitänyt Johanna Kara, huippu-uimari ja nainen, on antanut arvokasta oppia joukkueen molemmille jäsenille.

-Olemme oppineet uimaan ihan kiitettävästi kaikista puutteistamme huolimatta, Saikkonen toteaa ylpeänä.

Joukkue vakiinnutti toisen sijansa jo varhain, eivätkä uhkaajat päässeet lähelle lopun hyytymisestä huolimatta. Parhaimmillaan joukkue kertoi olleensa alun kalliohyppelyissä, joissa vaadittiin rohkeutta ja hyvää pitoa kengiltä. Harmittava lisämutka joukkueelle tuli pitkässä uinnissa, kun -4 näkökyvyllä ja yhtä monta vuotta vanhoilla uimalaseilla keulassa edennyt Uhotoinen ohjasi joukkueen aavistuksen liikaa vasemmalle. Kokonaisuudessaan kisapäivä sujui kaksikolta odotetun vahvasti.

-Onnistumisia oli useita, mutta yksi uusi ja mieleenpainuvin oli se, kun huomasin, että uinnin aikana on mahdollista syödä karkkia, Uhotoinen muistelee kisan etenemistä.

Maaliin saavuttuaan, hyväntuulinen kaksikko poksautti kuohuviinipullon auki ja osti kuusi sotkun munkkia.

  • Team Pink Seals on Suomen tunnetuimpia swimrun-joukkueita
  • Team Pink Seals on käynyt kisoissa Suomessa, Ruotsissa ja Sveitsissä
  • Osallistumispäätös Ötillö-kisaan tehtiin noin seitsemässä sekunnissa
  • Swimrunharrastajan tunnistaa erikoisista rusketusrajoista
  • Team Pink Seals ei ole pahoillaan, ettei Porkkalassa palkintona ollut mitaleja, pokaaleita tai jäätelöä
Tässä Team Pink Seals ohittaa miesjoukkueen (c) Harri Hytönen

Lisää kisakuvia Harri Hytösen sivuilta
Lisää kisasta voi lukea esimerkiksi täältä (HS)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti