tiistai 9. elokuuta 2016

Ruokailut kisareitillä

Saimme kysymyksen aiheesta juoman ja lisäenergian kuljettamisesta reitillä ja tässä tulee meidän kokemuksia swimrunin aikaisesta energiansaannista. Koska emme ole kokeilleet/keksineet kaikkia mahdollisia tapoja, on suotavaa että muita tapoja testanneet kommentoivat alle omat bravuurinsa.


Keskimäärin swimrunkisoissa on erinomaiset juoma ja energiatarjoilut. Mitä enemmän lajia on harrastanut, sitä enemmän tietää omista tarpeistaan ja luottaa siihen että toisinaan selviää helposti pelkillä järjestäjien tarjoamilla energioilla. Koska kisassa pitää kaikki kantaa lähdöstä maaliin, (paitsi huoltopisteille voi jättää vaikka tyhjät geelipaketit) kannattaa myös energiantarvetta hieman optimoida.

Kisoissa huoltopisteiden tuotteisiin kannattaa tutustua etukäteen. Jos tiedät minkä merkkisiä geelejä energiapisteiltä saa, kannattaa niiden sopivuutta omalle mahalle testailla jo ennakkoon. Jos geelit ovat epäsopivia, kannattaa kuljettaa omat mukana. Märkäpuvun alla geelejä kulkee melkein missä vain. Toisissa swimrunmärkäpuvuissa on taskut, joihin mahtuu oikein hyvin tunkemalla kymmenisen geeliä. Emme mene takuuseen etteikö täyteen ahdetussa taskussa jokunen geelipaketti räjähtäisi. Headin valikoimasta löytyy myös swimrunpaita taskuilla. Itse olemme kuitenkin lähes aina tunkeneet geelit ynnä muut märkäpuvun taskuihin tai lahkeisiin. Taskuista geelit on näppärä kaivaa ilman tarvetta pysähtyä. Jos reitillä aikoo riisua yläosan, ei sen alle kannata tunkea mitään irtotavaraa. Ja vaikka aikoisikin turvautua järjestäjien energiapisteisiin, kannattaa aina olla muutama oma geeli mukana. Kaiken varalta.

Jos ollaan tarvittu omaa juotavaa mukaan, se on hoidettu aina juomarepun kanssa. Pelkällä rakolla pärjää myös mainiosti. Olemme nähneet liivejä märkäpuvun alle laitettavaksi, jonne juomarakko sujahtaa. Sellaisia on helppo tuunailla myös omatoimisesti. Jos epäilet ettet tule laskemaan yläosaa alas, voi rakon sujauttaa märkäpuvun alle sellaisenaan. Juomarepun käytön plussa on sinne mahtuva muu tavara. Olemme kuljettaneet siellä myös kisojen pakollisia varusteita, kuten kompassia, painesidettä, karttaa ja omia lisägeelejä. Jos juomareppua tarvitsee täyttää kesken reitin, kaveri avustaa jottei reppua tarvitse ottaa pois. Jos taas on intressejä edetä reitillä mahdollisimman vauhdikkaasti, juomareppu kannattaa sijoittaa märkäpuvun alle, jolloin veden vastus pienenee. Mitä isompi kyttyrä selässä on, sitä enemmän se hidastaa uintia. ÖTILLÖssä näimme yhden parin aivan järkyttävän kokoisen repun kanssa. He eivät selvinneet maaliin.

Päivän sää, reitin rankkuus, oma kokemus ja tavoitteet ratkaisee paljolti minkälaisella arsenaalilla kannattaa lähteä liikenteeseen. Sanoisimme että keskimäärin enemmän on parempi. Siinä vaiheessa kun kamppaillaan totisesti titteleistä vähemmän saattaa olla enemmän. Jos tavoitteena on kuitenkin harrastaa omaksi iloksi omilla reiteillä tai kisailla vähän rennommalla otteella, ei energiaa ja juotavaa kannata turhaan alimitoittaa.

Jos kisa alkaa lähennellä neljää tuntia tai menee sen yli, alkaa aika usein kaipaamaan kiinteämpääkin ruokaa. Vaikka geeleistä saa energiaa, vatsan tyhjyys ei tunnu kivalta. Energiapisteillä on yleensä tarjolla banaania, suolakurkkuja, energiapatukoita tms joista saa hieman vatsantäytettä. Kiinteän syöminen kannattaa ajoittaa niin, ettei heti perään tule alamäkeä. Alamäessä juokseminen hölskyttää vatsaa ja saattaa aiheuttaa ongelmia.

Uiminen asettaa tiettyjä vaatimuksia mukana kuljetettavalle ravinnolle. Banaani esimerkiksi ei ole kovin houkuttelevassa muodossa muutaman uinnin jälkeen. Kaikki mikä ei ole valmiiksi vesitiivistä kannattaa pakata minigrip pussiin. Jos krampit tuntuvat vaivaavan, voi juomaveden mukaan sekoittaa jonkin elektrolyyttitabletin/magnesiumia/suolaa, tai ottaa vastaavia tuotteita vesitiiviisti pakattuna mukaan. Toki geeleistäkin näitä aineita löytyy, mutta erityisen kramppiherkkien ihmisten voisi olla suotavaa ottaa hieman ekstraa mukaan.

Kisoissa on näkynyt myös pieniä pehmeitä juomapulloja (esim. Hydrapack) jotka saa näppärästi tungettua märkäpuvun sisään. Kätevää kuljetusväline geeleille on myös pienet ja joustavat "vyölaukut" sekä racebeltit.

Muita kisoista opittuja kokemuksia energiansaantiin liittyen:

Ala ottamaan energiaa sisään ajoissa! Alussa on helppo mennä aamupalan voimalla parikin tuntia, mutta mikäli on halua jatkaa vielä toinen samanmoinen tai pidempään, kannattaa geeliä ja nestettä vaan ruveta nauttimaan nopeasti lähdön jälkeen.

Tunge sitä energiaa naamaan vaikka ei tekisi mieli. Ainakin 2015 Engadinin tulokseen olisi voinut vaikuttaa sillä, että geelit olisi tungettu naamaan vaikka parin toimesta. Ota mukaan myös eri makuisia geelejä. Jos yksi alkaa tökkimään, toinen ehkä menee.

Nykyään on tarjolla myös geelejä, joissa on tarvittava nestemäärä sisällytettynä. Et siis tarvitse ainakaan esimerkiksi näiden nauttimiseen lisävettä.

Älä ikinä heitä tyhjiä geelipaketteja luontoon. Pitäisi olla itsestään selvää, mutta esimerkiksi Utön tämän vuoden kisassa roskaa näkyi harmittavan paljon. Niin paljon, ettei kaikki ole voineet vahingossa tippua.

Sitten vaan testailemaan ja raportoimaan alle omat kikka kolmoset!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti